Melchior

vrijdag 9 januari 2015
Het is pas 9 januari en toch zijn we al volop bezig met de terugreis. Vandaag varen we naar de Melchior archipel, een groep verstilde eilanden, overdekt met sneeuwkoepels. Hier gaan we het juiste weer afwachten – tussen twee depressies in – en dan de oversteek wagen, over de Drake, terug naar Ushuaia.

Tot een jaar of 30 geleden was Melchior één groot sneeuweiland, waar je alleen maar omheen kon varen. Sinds een deel van de sneeuw is gesmolten, blijkt het een archipel te zijn, een ketting van eilanden, van elkaar gescheiden door kreekjes en kanalen.

Melchior 1Via een nauwe doorgang – met aan beide zijden hooguit een meter ruimte tussen het schip en de ijsbergen – komen we op een beschutte ankerplek. We gooien 40 meter ankerketting uit  en leggen twee lijnen naar de kant.

Na een nacht zonder ankerwacht (eindelijk) laten we de twee zodiacs te water. Langzaam varen we een kreek in waar volgens onze kaart land zou moeten zijn. Ruwe plekken in de gletsjerwanden laten zien waar de afgelopen jaren stukken afgebrokkeld zijn. Diepe, donkerblauwe spleten verraden de ouderdom van het ijs.

Melchior 2Midden in de kreek ligt een rij stenen. We trekken de motor van de zodiac omhoog en peddelen verder. Het gaat net. Als we om de bocht komen, drijft er een stoet prachtige ijsbergen. Op een ervan heeft een krabeter zich uitgestrekt. Wanneer wij – al klikkend met onze camera’s – langsvaren, steekt hij zijn bek met gekartelde tanden omhoog. De krabeter eet overigens alleen krill, dus wij hoeven ons geen zorgen te maken.

Terug op de Anne-Margaretha is het tijd om ons op te maken voor de Drake. Een paar man/vrouw ruimen met weemoed de zodiacs op en sjorren alles aan dek vast. Anderen koken extra eten voor de overtocht (uit angst dat ze op de Drake weer zeeziek zullen zijn en dan niet in de kombuis kunnen staan). Weer anderen hebben nu al Drake-vrees en blijven het liefst de rest van de dag in hun bed.

Aan het eind van de dag drinken we allemaal ons laatste wijntje of biertje, voordat we vroeg gaan slapen. De wekker staat op 6 uur en dan begint de terugreis, waar iedereen – om welke reden dan ook – het liefst nooit aan zou beginnen.